NORDIA 2001

En afvekslende udstilling med særlig spænding for de danske udstillere...

1. februar 2001
senops.jpg (31633 bytes)   kaktus50.jpg (137537 bytes)   gracan.jpg (41639 bytes)   dkbes50.jpg (56824 bytes)    LPostPicC10.jpg (27855 bytes)

(Læs også om Samsø's Posthistorie, som blev vist på udstillingen)

Den 19.-21. januar dannede Tucson Convention Center i det sydlige Arizona rammen om hele tre samtidige frimærkeudstillinger: Aripex, APS's én-ramme-udstilling samt Nordia 2001, som for første gang nogensinde blev afholdt uden for det nordiske område. Udstillingerne havde et samlet rammeantal på ca 900 sider og var meget afvekslende og underholdende, og såvel elite som bredde var godt repræsenteret.

Et forudgående samarbejde med flere skoler havde resulteret i et antal rammer lavet af skolebørn, som med megen kreativitet havde lavet deres første frimærkesamlinger. Disse ungdomssamlinger blev i øvrigt vist i lave, børnevenlige rammer, hvilket var en stor fordel for de omkring 800 skolebørn, som om fredagen var blevet inviteret til at komme og besøge udstillingen. For børnene var der desuden et stort børneland med en masse spændende opgaver, der kunne holde de mange børn beskæftiget med frimærker og frimærkerelaterede gøremål i flere timer.

Mens børnene blev lukket ind på selve udstillingen, var der i foyeren arrangeret en åbningsceremoni, som ud over de obligatoriske taler også bød på en imponerende flot optræden af to indianere, som iklædt indianerdragter viste danse og sange fra den gamle kultur.

Desværre var der store problemer med at få de skandinaviske samlinger frem i tide, og særlig galt gik det for de danske, som først nåede frem en time efter åbningen af udstillingen. Men takket være en hurtig indsats fra arrangører og kommissærer blev også de sidste samlinger monteret, og dommerne kunne påbegynde bedømmelsen.

Men inden da havde flere af udstillerne gået rundt med sommerfugle i maven, for det var ikke let at få klare meldinger om, hvor de mange samlinger befandt sig i det store land. En del danske udstillere og styrelsesmedlemmer havde nemlig valgt at benytte lejligheden til at holde ferie, så de kunne kombinere et besøg på udstillingen med store naturoplevelser i det sydvestlige USA. Dette hjørne af det mægtige land byder på en meget afvekslende og fantastisk flot natur. Det mest kendte område er naturligvis Grand Canyon, men også den bjergrige egn omkring Tucson byder på flotte områder, - bl.a. med kaktus i store mængder, - vel og mærket kaktus på helt op til 15 meters højde.

Arrangørerne skal have stor ros for de gode ture, der gik rundt til egnens seværdigheder som f.eks. den gamle westernby Tombstone og Desert Museum of Arizona, der er en blanding af en zoologisk og en botanisk have, krydret med andre kulturelle og naturhistoriske islæt.

I øvrigt bød udstillingen på et udbytterigt møde mellem skandinavisk og amerikansk filateli. Handlerstandene bød på afvekslende, og for de skandinaviske samlere også nyt, materiale, omend det amerikanske prisniveau er noget højere end det danske. De skandinaviske handlere, heraf fire danske, meldte om en god omsætning og de fik knyttet mange nye kontakter med amerikanske samlere.

Ferierende dommere, styrelsesmedlemmer og generalsekretæren for Hafnia 01 fik mange nye indtryk med sig hjem. Indtryk som efter en god bearbejdning kan gavne dansk filateli i den kommende tid. Men også de amerikanske samlere havde glæde af at afholde en nordisk udstilling. De mange skandinaver, som var til stede, heraf alene 35 danskere, fik udvekslet viden og erfaringer med de lokale samlere, og bl.a. var det meget glædeligt, at formanden for USA-samlerne i Danmark kunne deltage i arrangementet. Dette møde må givetvis være til stor fordel for Forbundets nye klub.

Også den lokale forening af danskere var glade for at få besøg "hjemmefra", - så glade at de bød alle de danske gæster ud på en dejlig frokost, hvorunder der blev udvekslet minder om gamle Danmark samt drøftet, hvordan der er at være udlandsdansker i det sydlige USA. Tak til værterne for en dejlig oplevelse !

Endelig var den nordiske udstilling selvfølgelig en passende lejlighed til at afholde det årlige møde mellem de nordiske forbundsformænd, - et meget konstruktivt møde, som lover godt for det fremtidige samarbejde i Norden.

Til slut en kort tilbagevenden til Nordia udstillingen og bedømmelsen af samlingerne. De nordiske udstillere havde helt sikkert set frem til at konkurrere med samlerne fra de øvrige lande, og det blev da også til flere flotte medaljer til de danske udstillere. Dog må man undre sig over bedømmelsen af Preben Jørgensens samling af danske reklamemærker. Denne samling var udstillet side om side med en anden amerikansk ejet samling, som dækkede nøjagtigt det samme område, og skønt begge samlere var enige om, at den danske samling var den bedste, opnåede den amerikanske en noget højere bedømmelse og dermed en højere medaljegrad. Måske havde vejret spillet dommerne et puds? Det var i hvert fald vejret, der blev talt mest om under besøget, - måske lige bortset fra frimærker. De amerikanske værter havde på forhånd stillet os nordboer i udsigt, at vi skulle på sommerferie i Arizona, - men vejrguderne ville det ganske anderledes. De første dage bød sågar på snevejr og nattefrost,, men under selve udstillingen blev det noget bedre, endda med så megen varme og sol midt på dagen, så de mest sommerglade gæster kunne tage en dukkert i den opvarmede swimmingpool.

Alt i alt en stor oplevelse med mange positive indtryk og mange gode erfaringer.

Petersen og Pedersen.